Blog
2016-04-30

Agyban dől el


A lehető legnagyobb hiba, amit egy kezdő Crossfit-es elkövethet az, hogy azt feltételezi, hogy a CrossFit-hez csak fizikai képességek szükségesek. Sekélyes lenne azt gondolni, hogy a CrossFit csak azért okoz függőséget, mert a művelőinek fontos az, hogy nekik legyen a legkidolgozottabb testük, hogy a legnagyobb súlyokat tudják emelni vagy, hogy a leggyorsabbak legyenek. A CrossFit valójában egy folyamatos harc az elménkben. Az agyunknak olyan feladatok elvégzésére kell rávenni a testünket, amit amúgy a mindennapokban nem csinálunk. Amikor még két ismétlést meg kell csinálni vagy már csak pár másodperc van hátra a WOD-ból és úgy érzed, hogy a gyomrod össze van szorulva, akkor csak a gondolataid azok, amik képessé tesznek téged, hogy végig tudjad nyomni, hogy be tudjad fejezni a feladatot. Nagyon fontos, hogy az elmédet is fejleszd, miközben feszegeted a tested határait. Amit és amikor gondolsz, annak meghatározó szerepe lesz a teljesítményedben. Attól a perctől, amikor képes leszel a mentális erődet kihasználni, a fizikális rész sokkal könnyebben fog menni.

Küzdelem Önmagaddal

Lehet, hogy most sétálsz be először egy CrossFit terembe, de az is lehet, hogy már 10 éve csinálod, mégis ugyanazt a dolgot szeretnéd, jobb lenni. Minden esetben az a cél, hogy jobban felkészült, erősebb és gyorsabb legyél, akár profi sportoló, akár hobbi versenyző vagy. Ez egy jó dolog, hiszen folyamatosan arra késztet, hogy szárnyalj előre, de fontos annak az elfogadása is, hogy egyensúlyra kell törekedni.

Tudatosítanod kell, hogy addig nem fogsz fejlődni, míg nem feszegeted a határaidat, de mindig értékeld azt a szintet, ahol jelenleg tartasz. Ez az egyensúly. A GAMES-en nagyon sok versenyző van, de a nap végén mindenki saját magával versenyez. A versenyző társaid csak motiválnak és inspirálnak téged a jobb eredmény elérésére.

Találd ki a saját mantrádat

Attól a perctől kezdve, hogy elkezdesz edzeni, szokásokat fogsz felvenni. Az egyik leghasznosabb szokás a mantrázás. Érdemes egy rövid mantrát kitalálni, aminek gondolat visszaterelő hatása van, azért hogy arra a kihívásra tudj koncentrálni, ami előtt pont állsz. Lehet ez egy mondat vagy egy dal részlet vagy igazából akármi, ami hatékonyan tud abban segíteni, hogy fókuszálni tudj. Ha CrossFit-ezel, akkor soha nem vagy a komfort zónádban. Sőt, ha nézed a GAMES-es versenyzők teljesítményét, akkor az inkább elrettentő, mint motiváló. Amikor a tested túl van terhelve, akkor kevés kontrolod van a gondolataid felett.

Célorientált maradni

Olyan mentális erőt kell felépíteni magadban, ami azt segíti, hogy ne veszítsd el a koncentrációs képességedet és a cél orientációdat. Soha, semmi nem tudjon megzavarni, akár legyen szó súlyemelésről, húzódzkodásról vagy akár 1 mérföldes futásról. Amikor elveszted a koncentrációs képességed, teret kapnak a negatív gondolatok; „nem tudom megcsinálni” vagy „ez már túl sok nekem”. A lehető legjobb mód a célorientáció megtartására, hogy a WOD-ot lebontod részekre és csak az egyes részek teljesítésére koncentrálsz. Mindig emlékezz arra, hogy csak az jut fel a hegycsúcsra, aki megtervezi a következő lépését, az nem, aki csak áll a hegy alján és néz felfelé keresve a csúcsot.

Belső párbeszéd

Vedd észre, amikor WOD közben az agyadban belső párbeszédet folytatsz. Az önmotivációs képességnek hatalmas hatása van a teljesítményedre. Próbálj meg úgy ülő tartásban lenni, hogy közben folyamatosan azt mondod magadban, hogy ezt nem tudom megcsinálni. Elég nagy annak az esélye, hogy ezzel a belső monológgal nem fogod sikeresen befejezni a feladatsort. CrossFit-ben nincs helye a negatív gondolatoknak, csak az elkötelezettségnek, bármi is a feladat meg kell csinálni. Abban a pillanatban, amikor realizálód, hogy mentálisan kezdesz szétesni, azonnal túl kell jutnod rajta, mert csak önmagadban fogsz csalódni!

Az elbukás a fejlődési folyamat fontos része

Még Froning is elbukott a múltban, „de nem az a lényeg, hogy hányszor buksz el, hanem az, hányszor tudsz felállni!” Mindegy, milyen keményen edzel, szükséged lesz türelemre is. Emlékezz, hogy a CrossFit azt jelenti, hogy folyamatosan feszegeted a határaidat, így minden alkalommal kockázatot vállalsz. Viszont így nagyobb az esélye az elbukásnak, de fogd fel úgy, mint egy lehetőséget arra, hogy legközelebb sikerrel járj!

 

forrás: boxjunkies.com – CHARLET: The Mental War of CrossFit

fordítás: Hajdu Judit

Tovább az eszköztárra