Blog
2016-01-30

CrossFit és a futás


maxresdefault

2005-től kezdve a CrossFit térhódítása kirobbanó. 13 edzőteremtől kezdte, mára már 4000-nél is több található a világon. Sikerült meghódítania minden profi sportot, használják a kosárlabdások edzésénél, vizilabdásoknál, hokisoknál és bizony a futók is felismerték, hogy segíthet a hosszútávfutók erőnlétén, sőt, a sérülések rehabilitációjában is! A CrossFit több programja lehetővé teszi számukra is, hogy jobbá váljanak és elérjék a céljukat: ez a program a CrossFit Endurance!

Megannyi érv létezik a CrossFit mellett és ellen a futók körében is. Sok embertől halljuk, hogy sérülésveszélyes, bár a hobbifutók még mindig gyakrabban sérülnek le, miközben gyűjtögetik a kilómétereket. Mobilizálás! Ez pedig az a pont, ahol a legtöbb hobbi futó elvérzik és ami igazán okolható a sok sérülésért. A CrossFitben erre különösen nagy hangsúlyt fektetnek, mind a mozgás előkészítésben, mind edzés végén. Nem beszélve a közepes és hosszú WOD-okról, amelyek jól szolgálják az állóképesség fejlődését. Épp ezért jó kiegészítése egyik a másiknak!

Az alapok

Azok a futók, akik megismerkednek a CrossFittel, rendelkeznek egy alappal. Egy bizonyos szintű kardiovaszkuláris szinttel, törzserővel, más sportokból hozott képességekkel, ami egy jó kiindulási alap ehhez a sporthoz. Vannak futók akik helytelen tartással futnak, náluk ez a CrossFit közben hatványozottan meg fog mutatkozni, de ilyenkor a helyes korrekciós gyakorlatok mérsékelni tudják ezeket a hibákat vagy akár meg is szüntetik! Persze mindenhez idő és egy megfelelő edzői irányítás kell. A fentebb említett mobilizálásra is az esetek nagy többségében erőteljes hangsúlyt kell fektetni, már az elején, hogy a speciális mozgások tanulása (súlyemelés, húzódzkodás, etc.) ne ütközzön annyi ellenállásba, illetve a sérüléseket megelőzzük.

Futóknak minek a súlyemelés?

Visszatérő kérdés szokott lenni. Itt a futókat érdemes rövid és hosszútáv futókra osztani. Mi a jellemző rájuk a CrossFit esetében?

– A rövidtáv futók hatalmas robbanékony erővel rendelkeznek, amit fenn tudnak tartani 8-10 másodpercig is. Illetve izomzatuk nagyobb és tömörebb (pontosan ez teszi lehetővé a robbanékony, nagyon intenzív, viszont csak rövid ideig fenntartható teljesítményt – a szerk.).

– A hosszútáv futók pedig jó monotontűrő képességgel, kiváló aerob állóképességgel, kisebb izomzattal rendelkeznek.

Ezek a különbségek (és az a sok, amit még fel lehet sorolni) már meg is mutatják, hogy a CrossFitben foglalt edzésük miben tér el: amíg egy rövidtávfutónál hangsúlyos a súlyemelés, nehéz súlyok robbanékony mozgatása, rövid metcon-ok, addig a maratonistáknak a közepes és hosszú metcon-ok kedveznek a céljuk érdekében.

Mi a metcon?

Magyarra lefordítva: metabolikus kondicionálás. Olyan WOD-ok, amelyek a tüdő-állóképességet hivatott fejleszteni. Tetszőleges hosszú és 2-től akár 10 vagy több gyakorlatot is tartalmazhat. A légszomj garantált és egyhavi intenzív edzés elég arra, hogy az anyagcsere olyan szinten fejlődjön, hogy 1000 méteren súlyos másodperceket, tíz másodperceket javítson a futó! Ezeket érdemes heti 2-3 alkalommal végezni, függően az edzés többi részétől.

A CrossFit Endurance programban a maximális erő feladat (ahol 2 ismétléses maximumot mérnek általában) vált egy dinamikus gyakorlat, ahol 50-70%-os terheléssel, nagyobb ismétlésszámmal dolgoztatják meg ugyanazokat az izmokat, hogy még dinamikusabbak legyenek és bírják a strapát. Természetesen itt is él a skálázás lehetősége, mivel nem várható el a futótól, hogy minden gyakorlatot – legyen az a húzódzkodás vagy feltornázkodás (Muscle Up) – tudjon. A lényeg a terhelések programozásán van!

Mi tartozik még bele a CF Endurance (CFE) programba?

Hát a helyes futó technika megtanítása! Mindenki azt gondolná, hogy “Á, futni a hülye is tud”, de ez a hozzáállás vezet a rossz vagy rosszul berögzült mozgásmintához, ami a későbbiekben sérülést is okozhat. Nem mindegy a testtartás, a karok mozgása, az alkar-felkar közötti szög futás közben, illetve a lábak munkája, sőt az sem, hogy sarkon, teli talpon vagy lábujjhegyen fut valaki! Mivel minden futónak más a célja, így nehéz egységet alkotni ezekről, de a CFE programjában ez is benne van.

A programban egy héten minden helyet kap: vannak simán futós napok, amikor le kell futni egy adott kilómétert és kész, de vannak intervall napok, ahol megfelelő intenzitással, rövidebb távokat kell futni, megadott ismétléssel és pihenővel, de vannak tornatermi napok, ahol a láb, csípő erősítése kap nagyobb hangsúlyt, valamilyen WOD-dal. A program természetesen (nevéből fakadóan) nem csak futóknak jó, hanem minden állóképességi sportolónak, így úszóknak, kerékpárosoknak, kajakosoknak. A WOD-ok és az erősítés is mindig sportágfüggő, de ha van egy CF edződ, ő tudni fogja, mikor mit kell csinálnod, hogy jobb legyél!

Persze az ember futhat, kerékpározhat magától is, de ha rendesen fel szeretnénk készülni egy versenyre, akkor nem elég csak magunktól csinálni. Egy észre nem vett izom egyensúlytalanság, egy nem diagosztizált lúdtalp már sok energiát felemészthet, a sérülés veszély növekedéséről nem is beszélve. Ha fontos nekünk a helyes technika, tartás, akkor ne legyünk lusták tenni érte!

Csináljuk céltudatosan és javítsunk a hibáinkon, mert mindez a cél elérését szolgálja és minket erősít!

 

 

forrás: shop.builder.hu

Tovább az eszköztárra