Blog
2015-08-06

A CrossFit túl izmossá tesz?


Irta: Coach Sören (Reebok CrossFit Duna – Budapest)

Nemrégiben az egyik tagunkkal két barátnője jött el az edzésre. Nem sokkal utána megkérdeztem tőle, hogy a barátainak tetszett-e az edzés. Habár jól érezték magukat, az egyik lány azt mondta, fél attól, hogy túl izmos lesz, kvázi úgy fog kinézni, mint egy férfi. Sok edző ettől a mondattól kiakad, és már bele van fáradva a megcáfolásba, de én megértem, miért éreznek így a nők. Ugyan ez egy irracionális félelem, pont úgy, mint a repüléstől való félelem, de attól még létezik és pont ezért foglalkozni kell vele.
Először is, ne felejtsük el, hogy mindenki jól szeretne kinézni és tetszeni szeretne a másik nemnek. Ez pont úgy igaz a férfiakra, mint a nőkre. Azt, hogy mit tartunk vonzónak nagymértékben befolyásolja a modern kori média, filmek, műsorok, de főleg a reklámok. Szerencsére az utóbbi években paradigmaváltás történik, és a hamis, több esetben egészségre káros sztereotípiák mennek ki a divatból. Ennek ellenére a legtöbb nő mégsem szeretne úgy kinézni, mint egy női bodybuilder. Így a kérdés továbbra is válaszra vár: A CrossFit túl izmossá tesz?
Az őszinte válaszom az, hogy nem tudom. Ha azt feltételezzük, hogy mindenki egyforma keményen teszi magát oda az edzésen, akkor is mindenkinek különböző a genetikai állománya és a fiziológiája. Mindezek ellenére szeretnék megosztani veled pár dolgot, hogy eloszlassam a félelmet a túl izmos kinézetről, illetve attól, hogy túl gyorsan túl sok izmot fogsz építeni.

1. Izom emlékezet & Test Típus
Screen-Shot-2015-05-01-at-8.09.14-AM

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Voltál valaha hivatásos sportoló (trained athlete)? Gondolkodtál valaha azon, hogy az a barátod, aki 6 hónapig ült a tévé előtt és chipset evett kólával, miért nem tudta magát formába hozni? Az egyik magyarázat az izom memória. A kutatások szerint az izom sokkal gyorsabban nő vissza abban az esetben, ha már valaha edzve (trined) volt, majd nem használva (de-trained), azután ismét edzve (re-trained). Természetesen ennek nem az az oka, hogy az izom emlékezne, hogy régebben mekkora volt, hanem hogy az sejtmag (az izomépítés téglája és malterja) még mindig benne van az izomsejtben és egyszerűen újra aktiválja magát. Másodsorban, a testtípusod is determinálja, mennyi izmost tudsz építeni. Én például 1.92 m magas vagyok és 95 kg. Ha összehasonlítunk engem egy 1.60 m és 60 kg-os személlyel, láthatjuk, hogy én, a testfelépítésem miatt sokkal nehezebb súlyokat vagyok képes megemelni, így az izomzatom is sokkal gyorsabban fejlődik. A képlet egyszerű, nagyobb súly = több izom.

2. Genetika

11350402_844666612255249_2174220258433568855_n

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mona

Szerencsére mindannyian egyedi géntérképpel rendelkezünk. Képzeld el, mi lenne, ha mindenki ugyanúgy nézne ki és ugyanúgy viselkedne. Azt hiszem már réges-régen megőrültem volna. Ez az egyediség teszi nagyon nehézzé, hogy megjósoljuk, ki hogyan reagál a súlyzós edzésre. A tudomány általában 3 csoportba sorolja az embereket, vannak akik gyengén reagálnak, vannak akik jól reagálnak és végül vannak, akik kiválóan reagálnak a súlyzós edzésekre. A gyengén reagálóknak nagyon nehéz izmot építeniük, a kiválóan reagálóknak néha elég csak ránézniük a súlyzóra és máris sokkal izmosabbak lesznek.

Sajnos ezzel semmit sem lehet kezdeni. Ezt születéssel kaptuk és nem is lehet rajta változtatni, ez így marad az életünk végéig, persze pénzelhetsz egy hivatását megtagadó tudóst…

3. Tápanyag bevitel

11694034_865717066816870_4653760201019946378_n

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Judit

A tápanyag témakör hókusz-pókusznak tűnhet. Azzal tisztában vagyunk, milyen benzinnel megy a motor, de vajon a motor teljesítménye változik akkor ha más minőségű üzemanyagot kap. Nem vagyok sem dietetikus sem tápanyag tanácsadó, de folyamatosan tapasztalok, kísérletezek. Kipróbáltam egy 30 napos Paleo étrendet. A mai napig is 80%ban a Paleo irányelvek* alapján táplálkozom és a maradék 20%-ban fogalmazzunk úgy, hogy mindent eszek, ami nem az. Az én esetemben kiderült, hogy nem jól emésztem a tejet és azt is megtapasztaltam, hogy a céljaim elérése érdekében mit egyek. De ez 3 évig tartott és még mindig tanulok.

A súly csökkentés illetve növelés (izom) képlete egyszerű. Ha kevesebbet eszel, mint amennyire a szervezetednek szüksége van, akkor csökkeni fog a súlyod, ha meg többet, akkor nőni fog. A rövid idő alatt történő súly növelés vagy csökkentés jó móka. Kezdésként azt javaslom, hogy vezess on-line táplálkozási naplót, mint például My Fitness Pal vagy My Macros**. Mind a kettő nagyszerű eszköz arra, hogy tudatosítsd magadban, mivel táplálod a tested. A kielemezett adatok mentén haladj tovább. Tapasztalj, próbálj ki minden újat és alkalomadtán csináltass vérképet. Vegyél ki egy-egy dolgot az étrendedből, majd tedd vissza, azután nézd meg, hogyan reagál rá a szervezeted, jobban érzed magad tőle, rosszabbul vagy esetleg semmilyen változást nem érzékelsz. Ezek alapján alakítsd ki a te egyedi étrendedet.

Fordítói megjegyzés:
• *Paleo irányelv = kizárólag hús, tojás, zsiradék, magvak, zöldségek és gyümölcsök fogyasztása. Tilos enni bármilyen tejterméket, gabonát (búza, rozs, zab, stb..), magas keményítő tartalmú ételeket (pl.: rizs, krumpli, szója, hüvelyesek) valamint feldolgozott élelmiszereket. A magyar paleo atyja (Szendi Gábor) a zab fogyasztását megengedi a magas rost tartalma miatt. Bővebben: http://www.tenyek-tevhitek.hu/paleo-kezdoknek.htm.
A hivatalos CrossFit oldalon nem javasolják az összetett szénhidrátok (gabonák és magas keményítő tartalmú ételek) teljes elhagyását, mert akkor nem lesz az edzéshez erőnlét.
• **http://kaloriabazis.hu/

4. Tesztoszteron

11855903_878039662251277_1155200242031873521_n

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Évi

A tesztoszteron az izomépítés alfája és omegája. Általában elmondható, hogy a nők tesztoszteron szintje alacsonyabb, mint a férfiaké (férfiaknál 300-1.000 ng/dl, nőknél 15-70 ng/dl).
Számtalan tanulmány leírja, hogy a természetesen vagy táplálék kiegészítők által megemelkedett tesztoszteron szint nem segít abban, hogy testépítő szerű izomzatunk legyen. Habár van egy nagyon érdekes tanulmány, ami a tesztoszteron injekció (600 mg) hatását vizsgálja az izomépítés tekintetében. Az a csoport, aki kapta az injekciót és edzett több izmot épített, mint az a csoport, aki kapta az injekciót, de nem edzett. Ez nem is meglepő. Viszont ami meglepő volt, hogy az a csoport, aki nem kapta az injekciót, de edzett sokkal kevesebb izmot épített, mint az a csoport, aki kapta az injekciót, de nem edzett. Annak ellenére, hogy ebben a tanulmányban csak a 19 és 40 év közötti férfiak vettek részt, mégis úgy gondolom, hogy a nőkre vetítve sem kapnánk szignifikánsan más eredményt. Tehát ez azt jelenti, ha mesterséges módon nem emeled meg a tesztoszteron szintedet, például szteroidokkal, akkor kizárt, hogy egyik napról a másikra férfias tested legyen. Én minden esetben elmondom azoknak, akik hozzám járnak, hogy csodát ne várjanak. A testfelépítésed és a teljesítményed megváltoztatásához időre és folyamatos kitartásra van szükség. Nem fogsz Arnold Schwarzenegger-ként felébredni holnap vagy 100 kilókat emelni, hidd csak el, én kipróbáltam és nem működött.

5. Általános gondolatok a CrossFit-ről

10644428_726117737443471_9121976177945063194_n

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mindig tartsuk észben, miről szól a CrossFit. A CrossFit egy folyamatosan változó funkcionális edzés magas intenzitáson kivitelezve. Főbb elemei a súlyemelés, a gimnasztika és az állóképességet javító feladatok. A célja, hogy olyan közösségeket hozzon létre, ahol mindenkit befogadnak, és nem az hogy testépítő teste legyen a csajoknak. Nálunk a fő cél az, hogy segítsünk neked egy egészséges és aktív életstílus megteremtésében, ami hozzájárul a mindennapi céljaid eléréséhez. Ez jelentheti azt, hogy tudsz játszani a gyerekeiddel vagy, hogy könnyebben cipeled fel a lépcsőn a bevásárlást az emeleti lakásodba, mint korábban. Három éve CrossFit-ezem, és ami azonnal szembetűnt, hogy minden egyes nappal könnyebb. Emlékszem az érzésre, amikor a lépcsőzés repülésnek tűnt és ezt most vedd szó szerint, és arra is emlékszem, amikor a bőröndök fel- és lecipelését élvezetes tevékenységnek éltem meg. Szeretem a CrossFit-et, de nem csak én, hanem minden ember, aki hozzánk jár edzeni.

forrás: www.reebokcrossfitduna.com

fordította: Hajdu Judit

A fordítás a szerző engedélyével történt!

It was republished with the permission of the author.

Leave a reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Tovább az eszköztárra