Blog
2015-04-23

Mennyire kell fittnek lenni, hogy elkezdhess CrossFit-ezni?


Írta: Coach Sören.
Ha úgy gondolod a CrossFit érdekesnek tűnik és talán neked való, de nem vagy benne biztos, hogy elég fitt vagy-e hozzá, akkor ezt a cikket neked szántam. Több mint két éve üzemeltetjük CrossFit edzőtermünket (Reebok CrossFit Duna – Budapest), ez alatt az idő alatt újra és újra a címben szereplő kérdést teszik fel a közeli barátaink vacsora közben, idegenek a repülőn vagy éppen a családtagjaink. A legtöbb ember kétségbe vonja, hogy „megvan-e benne az erő”, hogy „túléljen” egy CrossFit edzést. Az előző mondatban azért használtam idézőjeleket, mert a legtöbb ember így érez a CrossFit szó hallatán. Sokan úgy gondolják, hogy ez egy brutális edzésforma, túlságosan megerőltető, hangos és hogy csak kínzó fájdalmak közepette lehet megcsinálni egy WoD-ot (Workout of the Day = napi edzésterv). Igaz ez? Nem. Hogy különbözik-e a CrossFit egy normál edzéstől? Hát persze.
Vágjunk is bele a közepébe! Elismerem, hogy előnyt jelent, ha sportoltál valaha, de nem feltétlenül szükséges. Ez a szomorú valóság. A jó hír az, hogy a fenti állítás bármely sport esetében, amit el szeretnél kezdeni, igaz lenne. Amit viszont megvitatásra szorul, hogy a CrossFit megfelelő sport-e egy olyan ember számára, aki soha vagy majdnem sohasem sportolt.
A legjobban azt szeretem a CrossFitben, hogy le lehet butítani bárki edzettségi szintjére. A mozdulatok egymásra épülnek és olyan mozgásformákat használ, melyek egyetemesek. Úgy gondolj ezekre, mint a piramis alsó szintjére. Minél erősebb és szélesebb az alapzat, annál magasabbra leszel képes építeni a piramisodat a későbbiekben. Mi a CrossFit-ben arra törekszünk, hogy nagyon alaposan megtanítsuk ezeket a mozgásformákat, hiszen más sportokban is hasznukat vehetjük. A CrossFit legjobb meghatározása, amit valaha hallottam, Adrian Bozmantól, a CrossFit Games főbírójától származik. „The Test of Fitness = Az edzettség tesztje” c. videóban Adrian azt állítja, hogy a CrossFit minden sportok metszéspontja. Minél nagyobb a közös halmaz, annál fittebb vagy. Mit jelent ez a számomra? Azt, hogy vissza kell menni az alapokhoz és napi szinten javítani rajtuk, szélesíteni a piramis alját.

Had mondjak egy példát. Hallottál valaha a HSPU-ról (Handstand Push Up = kézenállásban fekvőtámasz)? Ez lényegében egy olyan fekvőtámasz, amikor kézenállásban vagy úgy, hogy a lábfejed érinti a falat vagy nem is kell, hogy érintse. Ennek a feladatnak a végrehajtásához nem csak izomerőre, rendkívül jó koordinációs képességre, egyensúly érzékre és hajlékonyságra van szükség, hanem jó testtudatra is. Ezt a feladatot a legtöbbünk csak hosszú hónapok, esetleg évek gyakorlása után tudja kivitelezni, kivéve, ha komoly atlétikai hátérrel rendelkezik. Ugyanakkor bárki képes lehet ezen képességek elsajátítására. De hogyan kezdjél bele?

Tamas
Tamás tanulja a fejenállást a felügyeletem alatt

Minden egy alapos felméréssel kezdődik. Ide ne gyere olyan hozzáállással, hogy nekem senki se mondja meg! Egyedül vagy egy tapasztalt edzővel felmérjük az aktuális képességeidet, mit tudsz és mit nem tudsz megcsinálni. Tudsz-e fekvőtámaszt csinálni tökéletes kivitelezéssel? Képes vagy-e egyenesen tartani a gerinced a mozdulat alatt? A fekvőtámaszod minőségében úgy van-e kivitelezve, ahogy azt ki kell vitelezni? Az edző szerepe ilyenkor nélkülözhetetlen hiszen, mi, akik a feladatot végezzük, gyakran teljesen máshogy látjuk magunkat, mint egy külső szem.
Az alap állapot felmérése után készíteni kell egy kivitelezhető fejlesztési tervet. Fejlesztési tervet írni önmagában is művészet. Több éves gyakorlat, tapasztalat és megfigyelés nélkül lehetetlen küldetés. Fél év kézenállás tanulás után, ha azt várod, hogy rögtön HSPU-t tudj csinálni, akkor kudarcot fogsz vallani, hiszen ez olyan, mint a futás, attól mert többet és többet futsz, még nem leszel jó futó. Ez a pont, amikor a legtöbb ember hibázik és sérülésveszélynek teszi ki magát. Minden mozgás kivitelezéséhez technikára van szükség. Ezeket meg kell tanulni, gyakorolni kell és újra és újra finomítani. Had osszam meg veletek, hogy néha még mindig azon töprengek az edzőteremben állva, hogy „Mi a fene folyik itt” miközben nézem, ahogy a régi motorosaim ugrálnak, guggolnak és löknek. Úgy vélem Szókratésznak igaza volt: Minél többet tudok, annál jobban rájövök, hogy mennyi mindent nem tudok még.
Sok mindent tudunk az izomerőről és a koordinációs képességről. Tudjuk, milyen ismétlés szám tartományban kell dolgozzunk, ahhoz hogy izomerőt, erőnlétet és gyorsaságot fejlesszünk vagy hogyan trenírozzuk a három különböző energia rendszert, de mindenki különböző és minden egyes ember teljesen egyedi fiziológiával és lélekkel rendelkezik. Éppen ezért nincsen olyan terv, amit mindenkinél alkalmazni lehet, inkább irányelvek vannak, melyek a többségénél működnek vagy olyan emberek esetében, akik azonos erősségekkel és hátrányokkal rendelkeznek. Az edzők munkája pontosan ezért a legjobb és a legérdekesebb az egész világon.
De tereljük vissza a gondolatainkat a fekvőtámaszhoz és a piramishoz. Kezdjünk az alapokkal, ami a fekvőtámasz és a test középvonalának a stabilitása. A kézenállás előtt még meg kell tanulnod a fekvőtámaszt minőségileg kivitelezni és a törzs izmaidnak is meg kell erősödniük. Meg kell még tanulnod a fejenállást láb zsugortartással, mindeközben még tovább javítjuk a fekvőtámasz technikádat és fejlesztjük izmaidat. Végül a falnál megpróbálkozhatsz a fejenállással majd a kézenállással. Kis lépésekkel haladunk az eredeti cél felé. Ha találsz egy jó edzőt, aki tudja, mit csinál, akkor csak idő, türelem és motiváltság kérdése, hogy sikeres leszel-e.
Dióhéjban összefoglalva, ahhoz, hogy belevágj a CrossFit-be nem kell sportolói háttérrel rendelkezz, de minél kezdőbb vagy annál fontosabb, hogy találj egy megbízható edzőt és egy motiváló környezetet. Sokan óriási lelkesedéssel kezdenek el edzeni és „függővé” válnak, azonban ahogy a fejlődésük lelassul, abbahagyják anélkül, hogy valaha elérték volna az eredeti céljukat. A „nem térült meg a befektetett energia” áldozatai lesznek. Ez a fenoménon az élet minden szegmentjében megtalálható. Egyszerűen azt írja le, hogy a folyamatosan befektetett energia (az edzőteremben az igyekezet), jóval kevesebb eredményt hoz, ahogy telik az idő (a fittségi szint emelkedése). Ha hagyod, akkor ez eléggé frusztráló lehet, de mindig emlékezz, miért kezdted el és hogy ez az út egy egészségesebb és jobb élet felé.
Számomra sokkal fontosabb az elkötelezettség, mint a sportolói háttér. Készen állsz arra, hogy megváltoztasd az életed és kezedbe vedd a dolgaid irányítását? Felkészültél a hányattatásokra, hiszen lesz olyan, amikor sokkal több munkát teszel bele a dologba, mint valaha, mégsem jönnek úgy az eredmények? Mi edzők segítünk túllendülni ezeken az időszakokon és terelünk az úton, de végső felelősség a Tiéd.

 

forrás: www.reebokcrossfitduna.com

fordította: Hajdu Judit

 

A fordítás a szerző engedélyével történt!

It was republished with the permission of the author.

Tovább az eszköztárra